Norvégia

Sophie's travel

Sophie's travel

First Impression

azaz első benyomás

2021. szeptember 14. - Zsófia Rentler

Amikor készülünk egy utazásra alaposan megtervezzük minden egyes lépését. Nem akarunk semmit az utolsó pillanatra hagyni, mert a végén még valami kimarad. A tervezés persze attól is függ milyen hosszú időre hagyjuk el az otthonunkat. Egy hét, egy hónap, vagy akár 5 hónap. Akármennyi időre is leszünk távol egy biztos, előre tervezünk

Az én kalandom már fél évvel az igazi utazás előtt kezdődött, amikor is 2021. március 12-én beadtam a jelentkezésem az Erasmus+ Tanulmányi Mobilitási Pályázatra. Az a gondolat pedig, hogy el kell tűnjek a világ elől hosszú időre még korábban fogalmazódott meg bennem. A jogi egyetem utolsó évéig eszembe sem jutott, hogy egyszer ennyire bátor leszek, hogy fél évet külföldön fogok tanulni távol a szeretteimtől, barátaimtól, az otthonomtól. Ilyen gondolatokkal vágtam neki a nagy kalandnak és esett a választásom a skandináv térségben található Norvégiára!

Azért nem akarok ennyire előre szaladni, hiszen mennyi minden történik egy fél éves cserekapcsolatra történő kiutazás előtt. Első lépésben hosszú órákat töltöttem kutatómunkával, hogy többet megtudjak a városról és magáról az egyetemről. Ebben nagy segítségemre volt az egyetem (University of Bergen) honlapja, ahol számtalan információt találtam az egyetemi élettel, kötelezettségeimmel kapcsolatosan, hiszen itt az egyetem munkatársai naprakész információkkal szolgálnak a külföldi hallgatók számára. Ezen kívül számos emailt kaptunk a fogadó egyetemtől különböző teendőinkről, mint például a tárgyfelvétel vagy a járványhelyzettel kapcsolatos hasznos információk. Ezután szerencsémre a szállás vadászat volt a legegyszerűbb, hiszen Bergenben a cserediákoknak fenntartanak egy diákszállót, ahol végtelen gördülékenyen lehet szobát vagy lakást bérelni ízlés és pénztárcától függően. Azt hiszem azt minden cserediák nevében mondhatom, hogy a legkörülményesebb a kiutazás volt, hiszen a járványhelyzet nem könnyítette meg a helyzetünket. Az egyetem ebből a szempontból is hihetetlen munkát végzett, mivel június végétől kezdve minden héten érkezett egy email az aktuális járványügyi szabályokról és a várható norvég helyzetről. Mégis két bőrönddel és egy táskával elindulni a nagyvilágnak ebben a különleges helyzetben nem egy leányálom. Ami azt illeti a nagy reptéri ellenőrzések és különböző beengedési szabályok nem kívánt stresszfaktora mellett nekem ez volt az első repülésem nagy bőrönddel, nagyon messzire, nagyon egyedül, ami még nehezítette az utazást.                   Csak remélni tudtam, hogy minden rendben lesz! 

Az utazás előtti egy hétben teljes káosszá vált az életem, így az előre tervezésből utolsó utáni pillanatokig történő rohanás lett. Utolsó otthon töltött hétvégémen még dolgoztam, az albérletemből hétfőn költöztem haza és nem kezdtem el bepakolni egészen csütörtökig és vasárnap reggel már indultunk is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Kettős érzések voltak bennem, amikor búcsút mondtam a családomnak, ugyanis akkor ébredtem rá, hogy nem látom őket karácsonyig, ami kicsit elszomorított. Ugyanakkor egy hatalmas kaland vette kezdetét akkor, amiért nagyon hálás vagyok, hogy teljes valójában  a részese lehetek és megélhetem minden pillanatát. 

Napló bejegyzések: 

4:00  nem tudtam aludni az izgalomtól 

5:15 kelni kellett, pedig épphogy elaludtam 

6:01 sikerült időben elindulni, ami a családomra nem jellemző 

7:40 sorban állás (meglepően sokan mennek Osloba) - nagy bőrönd feladva 

10:17 felszáll a gép Budapesten 

12:17 leszáll a gép Osloban - gyönyörű a reptér, de olyan mintha az Ikeában lennék 

15:42 leszáll a gép Bergenben - két ember két kérdést tett fel és már mehettem is tovább:

  • fully-vaccinated? (teljesen beoltott?) - válasz igen 
  • Where are you from? (honnan jöttél?) - Hungary 

17:30 fél óra bolyongás után megtaláltam a villamost és megérkeztem a Fantoft nevezetű diákszállóra, felvettem a kulcsomat és lepakoltam a szobában 

Erasmus diákként Fantoft egy paradicsom! Mivel majdnem minden Bergenbe készülő egyetemi hallgató ezt a szállást választja, mindenféle nemzetiségű emberrel össze lehet futni itt. Kezdődik ott a dolog, hogy én egy lakásban élek 15 másik hallgatóval, osztozunk egy nagy konyhán és nappalin, illetve egy szobában két főnek jut hely. Ha viszont esetleg nem szeretnél osztozni ennyi emberrel a konyhán vagy egyedül szeretnéd tölteni a féléved arra is van lehetőség, de izgalmasabb ennyi különböző helyről érkezett emberrel együtt élni. A lakótársaim között vannak németek, franciák, oroszok, ukránok és rendkívüli szerencsével én egy norvég lánnyal kerültem egy szobába. Esély nincs arra, hogy elkerüld a külföldi kontaktot, és mivel ahol én vagyok még magyarok sincsenek a közelben a magyar kommunikációm sokszor egyenlő a nullával. Fantoft rengeteg lehetőséget kínál az itt lakóknak időtöltésre. Az épületek között van egy nagy park fákkal és padokkal, ahol csak üldögélni az augusztusi napsütésben is felemelő érzés, nem beszélve a grillezési lehetőségről, ami csodás közösségi programnak bizonyult. Rendelkezik egy nagy edzőteremmel is, ahol van lehetőség különböző sportokat kipróbálni a tagság megváltása után, akár rendszeresen tartott órákra feljelentkezni. A kültéren felállított röplabda, illetve kosárlabda pálya a nyári gyönyörű időben mindig tömve volt sportolni vágyó fiatalokkal, a centrumban található uszoda használata pedig majd a rosszabb időjárás alkalmával lesz pont kiváló. Sport mellett a szórakozás is fontos szerepet játszik nyilvánvalóan az itt lakók életében, amihez kitűnő helyet nyújtott két épület tetőterén kialakított terasz, amíg be nem zárták a nagy bulik és hangzavar miatt. Ennek ellenére én még mindig úgy gondolom, hogy a lehető legjobb helyet választottam szállásként! 

A Bergenben eltöltött első pár hét igencsak fárasztó volt, mivel szinte minden nap volt programunk, illetve az új helyet és embereket időbe telt megszokni. Első benyomásra minden norvég nagyon kedves, mindenki mosolyog a boltban, az egyetemen és segítenek mindenben, ahogy tudnak. A villamoson nincs az a rohanás, mint otthon, látszólag mindenki teljesen nyugodt nem siet sehova. A nap augusztus közepén nagyon későn tűnt el a horizonton, ami igazi szenzáció volt nekem is és az élménybeszámolóim alkalmával az otthoniak számára is. Az időjárás a lehető legjobb formáját mutatta a nyár utolsó heteiben, amit igyekeztem kihasználni, így végigtúráztam az augusztust. A város hihetetlenül gyönyörű minden kis apró részletével együtt és a természet csak egy karnyújtásnyira van a belvárostól. 

Életem legjobb döntése volt Norvégia! 

Sophie ♥

2021. szeptember 14. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sophiestravel.blog.hu/api/trackback/id/tr816688710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pataki Sándorné 2021.09.17. 14:06:04

Szia Zsófi!
Nagyon tetszett az írásod Norvégiáról, várom a következőt!
üdvözlettel: pappterka
süti beállítások módosítása